Geslaagd bezoek aan Islamitische buren

 Ik schreef er gisteren al over, dat we een uitnodiging hadden voor een iftar-bijeenkomst bij het Islamitisch Centrum Schiedam. Dat Centrum is gevestigd in een prachtig gebouw- een mooie Moskee aan de Dr. Schaepmansingel 5 te Schiedam. We werden er hartelijk ontvangen in een zaal die vol stond met gedekte tafels waar water, frisdrank, en sap, salade, dadels, brood en baklava op klaarstonden. We maakten een praatje met de voorzitter, en diverse anderen, en voelden ons zeer welkom. Helaas waren er van de dik 250 verstuurde uitnodigingen maar een bedroevend aantal komen opdagen. Toch werd het gezellig. Er was een praatje over de ramadan, de vastenmaand, de activiteiten van de moskee, en de diverse vereningingen die daar zetelen, een huiswerkbegeleidingsclub, opvang voor jonge kinderen, taallessen, computerles, vrouwengroep, studentengroep, en dan noem ik er nog maar een paar die ik een twee drie herinner. Wel werd duidelijk dat je er als buurtbewoner ook van harte welkom bent voor een kop koffie of thee of voor gewoon een babbeltje. De hartelijkheid en idem de verstaanbaarheid van het praatje was 100%. Het filmpje boven is wat verouderd en inmiddels is er het een en ander gemoderniseerd. Het geeft wel een prachtig beeld over de prachtige gebedsruimte waar we tijdens het avondgebed in rondgeleid werden. Wat ik prachtig vond is de betegeling en vooral de rondom de koepel geschreven namen van alle profeten, inclusief die van Jezus. Het Arabisch is kaligrafisch gezien een prachtige taal en de zwierigheid van de letters vind ik prachtig.

Na het praatje van de voorzitter wat een aantal van de aanwezigen die uiteindelijk midden in de Ramadan zitten te lang duurde, opende de Imam met een gebed de maaltijd en konden we we beginnen met een heerlijke pittige linzensoep met dadels, gevolgd door rijst met kip en brood, daarnaast water of desgewenst sap, en na afloop baklava met thee. De rondleiding met uitleg volgde daarna. Alles bij elkaar vond ik het een uiterst geslaagde avond en was ik blij dat wij bij de weinigen hoorden die wel op de uitnodiging waren ingegaan.

Het vervelende van deze tijd is dat door onder andere die geblondeerde dwaas uit Venlo mensen extra tegen elkaar worden opgezet, en dat in plaats van tolerantie en samenwerking juist de tegenstellingen versterkt worden. Ik vind dat zo jammer. We moeten het juist met elkaar doen, en dan kunnen we deze wereld een beetje leefbaarder maken. Wat doen we toch stom, we wonen in het rijke deel van de wereld en wat doen we ermee. Haatdragend naar elkaar zijn. Doodzonde. We kwamen gisterenavond rond half elf naar buiten en ik haalde Jesse op voor een rondje, en prompt waren er diverse jongeren die ons nu wel aanspraken, en vroegen of het eten gesmaakt had en of we het leuk gehad hadden. Volgens mij kostte het ons gisterenavond niet of nauwelijks moeite om enige interesse in deze buren te steken. Ik zie er op terug als een zeer geslaagd bezoek. Moskee

Er is niet zo gek veel te zien op deze foto, maar gedurende de Ramadan is 's avonds de Moskee mooi versierd. Ik had en geen statief bij me, dus zo maar uit de hand gepoogd dit vast te leggen. De foto op de dag(stukje gisteren) geeft een beter beeld, maar ach. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s